Technológia

Műanyag újrahasznosítás technológia (workflow)

A műanyag hulladék újrahasznosítás technológiai folyamata jellemzően a hulladékkezelők, begyűjtők által összegyűjtött hulladékok válogatása után, anyagfajtára bontva indul, melyeket bálázva, tömörítve adnak át a műanyag újrahasznosítással foglalkozó vállalkozásoknak. A Társasághoz újrahasznosításra kerülő műanyag hulladék típusok: PE, PP, HIPS

A beérkezett műanyag hulladékok anyagtípustól függően kerülnek az előkészítő üzemben feldolgozásra, ill. indokolt esetben a feldolgozást megelőzően utóválogatásra. Erre akkor kerül sor, ha a vegyes színű fóliabálákból különféle színekre történik az utóválogatás illetve rekeszek esetében PE-PP anyagokra.

A fólia típusú hulladékok újrahasznosításának első fázisa az ún. agglomerálás, melynek során gyakorlatilag ledarálódik a hulladék anyag, viszont a folyamatba bevitt vízzel történő hűtés hatására az összedarabolt anyag ún. agglomerátummá válik – jellemzően gubacsszerű és nem lemezszerű alakká.

Közvetlen előtöréssel indul a nagyobb darabokból álló szilárd hulladékok / nagyobb-keményebb típusú hulladékok újrahasznosításának első lépése (pl. hordók, kannák, kukaedények vagy raklapok), melyet követően kerül sor a darálásra. Ennek során a hulladék 15-20 mm felületű darálékként kerül állványra helyezett nagyméretű zsákokba.

A műanyag hasznosítás második fázisa az előkészítő üzemben létrehozott félkész anyagok granulálásra való előkészítése, mely a mindenkori másodnyersanyag megrendelői igényekhez illeszkedik.

A megfelelő minőségű, újrahasznosított műanyag re-granulátum előállításához, az üzemben használatos receptúrák szerint, mesterkeverék illetve egyéb adalékanyagok felhasználásával történik a megkeverés, vagyis a homogenizálás. Ennek elsődleges célja, hogy a legyártandó regranulátum azonos fizikai tulajdonságokkal rendelkezzen, amely a későbbi késztermék gyártás szempontjából elsődleges fontosságú.

A csigás extruder gépeken a homogenizált szárazkeverék megömlesztett állapotban kerül feldolgozásra. Ennek végső állomása a darabolóval konfekcionált re-granulátum (HDPE, LDPE, PP, PS) mely csomagolást követően alkalmassá válik - mint újrahasznosított műanyag - késztermék legyártására az ezt megvásárló műanyag feldolgozóknál.

A gyártásonkénti mintavétel és alapvető fizikai tulajdonságok ellenőrzése minden esetben a kiépített minőségügyi rendszernek megfelelően történik.

Alapanyagaink műszaki és biztonsági adatlappal rendelkeznek.

 

Technológia galéria

Homogenizáló
Ezt már olvasta? Kapcsolat