Műanyagok típusai

Hogyan különböztethetők meg a műanyagok?

A leggyakoribb műanyagfajták a következők: PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS. Mindegyik műanyag fellelhető különböző színekben, emiatt sokszor igen nehéz őket megkülönböztetni. Számos műanyag termékre a gyártás során elhelyezik az úgynevezett műanyag azonosító kódot, amely segíti a megkülönböztetést és ezáltal az újrahasznosítást. A műanyag azonosító egy nyilakból álló háromszög, alatta vagy benne a műanyag típusával vagy azonosító számával (lásd alább). Amennyiben nem szerepel azonosító kód a terméken, további információkért érdemes lehet felkeresni a gyártót.

Polietilén

A polietilén a legszélesebb körben használt műanyag, a poliolefinek közé tartozik, éves termelése világszerte csaknem 90 millió tonna. Részben kristályos hőre lágyuló műanyag. Legnagyobb felhasználója a csomagolóipar (műanyag szatyrok, fóliák, palackok). A szerkezet és a gyártástechnológia alapján több típusát különböztetjük meg. A legelterjedtebb a kis-, és a nagysűrűségű polietilén, LDPE és HDPE. Az LDPE a fóliák és műanyag szatyrok tipikus alapanyaga, a csomagolóipar egyik legnagyobb volumenben feldolgozott anyaga. Sűrűsége 0,91-0,94 g/cm3. A HDPE-t kiváló kémiai ellenállóképessége miatt használják különböző flakonok (pl. sampon, tusfürdő, öblítőszer, stb.) gyártására, de védőcsövek és vízcsövek előállítására is. Sűrűsége 0,93-0,97 g/cm3. Mind a HDPE, mind az LDPE hőre lágyuló műanyag. Újrahasznosítási kódjaik: HDPE: 2, LDPE: 4.
A polietilénnek további típusai is léteznek, azonban ezek sok esetben hőre nem olvadnak meg. Ilyen típus a térhálós polietilén XPE (PE-X vagy XLPE), amely tipikusan LDPE-ből készül és amelyet a feldolgozás során, vagy utólagosan térhálósítanak. Mivel nem megolvaszható, anyagában történő hasznosítása csak speciális technológiákkal végezhető. Az UHMWPE (ultra high molecular weight polyethylene - ultra magas molekulatömegű polietilén) speciális gyártástechnológiával előállított, nagy molekulatomegű, nem megolvasztható műanyag, amelyet kiváló kopásállósága miatt közel 35 éve alkalmaznak csípőprotézisek anyagaként, sőt újabban korcsolyapályák anyagaként is.

Polipropilén

A polipropilén (PP) 57 millió tonnás éves termelésével a második lagnagyobb mennyiségben előállított műanyag, a poliolefinek családjába tartozik, sűrűsége 0,85-0,95 g/cm3. Részben kristályos hőre lágyuló műanyag. Újrahasznosítási kódja: PP: 5. Jó mechanikai tulajdonságai, vegyszerállósága és számos típusa miatt széles körben alkalmazott anyag. Megtalálható az irodai, háztartási és kerti eszközökben, de az autóiparban is. Tipikusan PP-ből készülnek a műanyag virágcserepek, kerti bútorok, vödrök, műanyag kötözőzsinórok, gyerekjátékok, dobozok, rekeszek, fecskendők, stb. Egy speciális típusa a BOPP (biaxiálisan orientált polipropilén), amely egy átlátszó fólia, tipikusan desszertek és cigarettás dobozok külső, fólia csomagolása.

Polisztirol

A polisztirol (PS) a polietilénhez és polipropilénhez hasonlóan a tömegműanyagok közé tartozik, éves termelése a világon eléri a 21 millió tonnát. Sűrűsége 1,04-1,09 g/cm3, így a PP-vel és HD/LDPE-vel ellentétben vízben elsüllyed. Amorf hőre lágyuló műanyag. Újrahasznosítási kódja: PS: 6. Homopolimerként gyenge ütésállósággal rendelkezik, ezért általában kopolimerként használják fel (pl. HIPS, ABS, SAN, SB), azonban ezek a változatai egymással sokszor nem kompatibilisek, ezért az újrahasznosítás során célszerű őket külön kezelni. Amorf szerkezetük miatt könnyedén hőformázhatóak, ilyen módon állítják elő az egyszer használatos poharakat, tányérokat és evőeszközöket, amelyek igen gyakran készülnek PS-ből. PS-ből készülhetnek továbbá a yoghurtos és tejfölös poharak, desszertek tálcái, CD és DVD tokok, "eldobható" borotvák, stb. A PS habosított változata az EPS (expandált polisztirol), amely Hungarocell néven közismert és főleg termékek szállításánál használják fel, de manapság az elvitelre kért ételt is egyre gyakrabban kapjuk ilyen anyagból készült tároló dobozokban.